Speltas Kvieši

Vēsturiskā izcelsme: 
Spelta, zinātniski pazīstama kā Triticum spelta, ir viens no senākajiem kultivētajiem graudaugiem pasaulē, ar vēsturi, kas sākas aptuveni 5000 gadus pirms mūsu ēras. Tās izcelsme ir rietumāzijā un Austrumeiropā, no kurienes tā izplatījās uz citām Eiropas daļām. Senajām civilizācijām, piemēram, Grieķijai un Romai, spelta bija būtisks pārtikas avots. Tās augstā uzturvērtība un pielāgošanās spējas dažādiem klimatiskiem apstākļiem padarīja to par izcilu izvēli agrākajā lauksaimniecībā.
Vēl viena būtiska atšķirība ir speltas graudu fiziskā struktūra. Speltas graudiem ir cietāks apvalks, kas aizsargā uzturvielas no ārējām ietekmēm, bet tas nozīmē arī grūtāku apstrādi un mazāku ražas apjomu. Šī iemesla dēļ spelta bieži ir dārgāka nekā modernie kvieši.


Lietošana uzturā:
Speltas graudi tiek izmantoti dažādu veselīgu pārtikas produktu ražošanā, tostarp maizē, makaronos, pankūkās un citos graudu produktos. Tās riekstveida garša un tekstūra piešķir ēdieniem bagātīgu un interesantu garšas niansi. Speltas miltus var izmantot cepšanai, aizvietojot parastos kviešu miltus, lai piešķirtu maizēm un kūkām papildu uzturvērtību un dabisku garšu. Spelta ir arī populāra veselīgu brokastu graudu un putru sastāvdaļa, kas nodrošina ilgstošu enerģiju un sāta sajūtu. Tās izmantošana uzturā ir lielisks veids, kā paplašināt diētas daudzveidību, vienlaikus nodrošinot būtiskas uzturvielas un uzlabojot ēdiena garšu.

Salīdzinājums ar modernajiem kviešiem:
No vides aizsardzības viedokļa spelta ir izturīgāka pret slimībām un kaitēkļiem, kas nozīmē, ka tās audzēšanai nav nepieciešama tik intensīva pesticīdu un mēslojumu lietošana kā modernajiem kviešiem. Tāpēc spelta ir populāra bioloģiskās lauksaimniecības produktu starpā un ir piemērota tiem, kas vēlas samazināt kaitīgo ķīmisko vielu patēriņu.


Gatvās maltītes ceļojumiem.

Neliels ieskats mūsu maltīšu tapšanā un lietošanā.

No vārpas līdz galdam

Ražas novākšana, pēcapstrāde.

Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.