Divgraudu kvieši jeb Emmer
Divgraudu kvieši Latvijā ir mazpazīstama labība, bet pasaulē tā ir plaši izmantota. Latīņu valodā zināma kā Triticum dicoccum, angļu valodā pazīstama kā Emmer, Itālijā – Farro, bet Vācijā – Zweikorn.
Šie kvieši, līdzīgi kā speltas kvieši, ir plēkšņu kvieši, tāpēc to pārstrādei nepieciešams papildus darbs, kas ietekmē gala produkta cenu. Tomēr divgraudu kviešiem piemīt lieliska uzturvērtība, augstāks vitamīnu saturs un dabīga aizsardzība, ko nodrošina apvalks, kurā tie attīstās. Eiropā šī labība kļūst arvien pieprasītāka.
Vēsturiskā izcelsme
Divgraudu kvieši ir viengraudu kviešu pēctecis. Savvaļas emmer graudi atrasti Ziemeļizraēlā un, pēc radioaktīvā oglekļa datēšanas, tie ir aptuveni 17 000 gadus veci. Šie graudi ir atrasti arī Ēģiptes faraonu kapenēs, kas liecina par to īpašo nozīmi. Divgraudu kviešiem ir mazāks hromosomu skaits nekā ierastajiem kviešiem – tie ir tetraploīdi ar 28 hromosomām, kamēr parastie kvieši ir heksaploīdi ar 42 hromosomām.
Lietošana uzturā
Divgraudu kviešus iespējams izmantot līdzīgi kā parastos kviešus – tie ir piemēroti vārīšanai, malšanai miltos un dažādu ēdienu gatavošanai. Emmer milti ir tumšāki un rupjāki ar izteiktu, īpašu garšu. Brokastu pārslas no šiem graudiem ir bagātas ar vitamīniem un šķiedrvielām.
Ļoti gardas ir arī emmer pankūkas – to garšu grūti salīdzināt ar citiem produktiem.
Lai arī glutēna daudzums šajos kviešos ir augsts, tas tiek uzņemts lēnāk un nerada smaguma sajūtu. Šie kvieši nav piemēroti celiakijas slimniekiem, taču daudzi, kam ir glutēna nepanesība, labi panes emmer produktus.
Divgraudu kvieši ir piemēroti kā alternatīva rīsiem – var gatavot risotto, izmantot salātos vai zupās. Tos var mērcēt un vārīt kā pilngraudu garnējumu.
No šiem graudiem tiek ražots arī alus un viskijs, kas piešķir tiem papildu vērtību.